Veel noten eten, minder risico op hartziekte of kanker

NEW YORK 21/11 – Mensen die veel noten eten, waaronder aardnoten, zouden minder risico hebben om te overlijden als gevolg van een hartziekte of kanker, volgens nieuw onderzoek.

Hoe meer noten ze aten, hoe groter het waargenomen voordeel was, volgens het rapport, dat gegevens insloot van verpleegkundigen en andere professionele zorgverstrekkers die gevolgd werden sinds de jaren 1980.

The International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation sponsorde het nieuwe rapport dat op 20 november online werd gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

De waarnemingen stemmen overeen met andere onderzoeken die suggereerden dat het regelmatig verbruik van noten het risico op vaak voorkomende gezondheidsproblemen zoals hartziekten, colonkanker en type 2 diabetes zou verminderen.

“Noten werden vroeger nogal bekritiseerd omdat ze vetrijk zijn. Nu, 20 jaar later, worden ze erkend als een gezond voedingsmiddel,” verklaarde Jeffrey Blumberg aan Reuters Health. Blumberg, van de USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University in Boston, maakte geen deel uit van het onderzoeksteam.

“Het is net zoals koffie en eieren die ook volledig tot de grond toe werden afgebroken,” verklaarde Blumberg. “Eieren zouden hartproblemen veroorzaken. Noten zijn rijk aan vetten, maar wel goede vetten.”

De nieuwe studie – de grootste tot nu toe die sterfgevallen evalueerde – suggereert dat de gezondheidsvoordelen van noten zich zouden vertalen in een lager risico op vroegtijdig overlijden, aldus de onderzoekers.

De uitgebreide variëteit van noten, inclusief aardnoten, die eigenlijk peulvruchten zijn, leek geen verschil uit te maken, verklaarde de hoofdauteur Dr. Charles Fuchs van het Dana-Farber Cancer Institute in Boston aan Reuters Health.

“Het voordeel lijkt echt te gelden voor alle noten,” verklaarde Dr. Fuchs.

De twee studiecohorten omvatten de ongeveer 76.000 vrouwen die deelnamen aan de lopende Nurses’ Health Study en 42.000 mannen van de Health Professionals Follow-up Study. De waarnemingen zijn gebaseerd op vragenlijsten waarin de vrijwilligers regelmatig hun eetgewoonten vermeldden.

De onderzoekers moesten rekening houden met het feit dat mensen die noten eten, gezonder neigden te leven, voor wat betreft roken, alcoholverbruik, obesitas, lichaamsbeweging en andere eetgewoonten, zoals meer fruit en groenten eten.

Zelfs als deze factoren in acht werden genomen, leek het verbruik van noten geassocieerd te zijn met een lager risico op vroegtijdig overlijden.

Gedurende de 30 jaar van de Nurses’ Health Study overleden ongeveer 16.000 vrouwen. Ongeveer 11.000 mannen overleden tijdens de 24 jaar van de Health Professionals Follow-up Study.

In vergelijking met de personen die nooit noten aten, hadden de personen die elke week noten aten, 11% minder risico om te overlijden tijdens de studies en de personen die dagelijks noten aten, hadden 20% minder risico om te overlijden.

De mensen die rapporteerden dat ze minstens vijfmaal per week noten aten, hadden 29% minder risico om te overlijden aan een hartziekte dan deze die geen noten aten. Ze hadden ook 24% minder risico om te overlijden aan respiratoire aandoeningen zoals chronische obstructieve longziekte en 11% minder risico om te overlijden aan kanker.

Noten waren niet geassocieerd met minder sterfgevallen door beroerte, neurodegeneratieve ziekte, infectie of nierziekte. Ze waren evenmin geassocieerd met een lager risico om te overlijden aan diabetes, hoewel sommige onderzoeken suggereerden dat noten een gunstig effect zouden hebben op die ziekte.

Dr. Fuchs verklaarde dat hij persoonlijk de mensen zou aanbevelen om dagelijks ongeveer 30 g noten te eten, hoewel kleinere hoeveelheden nog een verschil zouden uitmaken.

De studie suggereert ook dat mensen die veel noten eten, minder bijkomen in gewicht. “Zelfs na aanpassing voor levensstijl, zien we duidelijk dat mensen die noten eten, magerder neigen te zijn en minder geneigd zijn om obees te zijn,” verklaarde Dr. Fuchs.

Het is niet duidelijk of gezouten of gekruide noten minder gunstig zijn dan zuivere noten, aldus de onderzoekers.

Dr. Fuchs en zijn team waarschuwden er ook voor dat de studie niet kan bewijzen dat de noten verantwoordelijk waren voor het lager risico op overlijden. “Maar,” verklaarden ze, “onze gegevens stemmen overeen met een massa bestaande gegevens uit observationele en klinische studies die de gezondheidsvoordelen van het verbruik van noten voor vele chronische ziekten ondersteunen.”

21/11/2013 Auteur: Gene Emery Bron: N Engl J Med 2013.

Gepubliceerd op: 12-11-2013 (in print verschenen in week 46 2013)

Citeer dit artikel als:

Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1946

Referentie

Klik hier om meer informatie te krijgen en voor het maken van een afspraak.