Wanneer mannen en vrouwen op middelbare leeftijd gezonde keuzes maken, dan hebben ze op latere leeftijd 90 % minder kans op dementie. De 14-jarige studie die dit resultaat vond bij inwoners uit Finland, was de eerste om de relatie tussen dementie en leefstijl vast te stellen. Voordien hebben wetenschappers zich beperkt tot onderzoek van één voedingsstof of voedingsmiddel.
De onderzoekers van deze studie hadden vooraf bepaald wat een gezond voedingspatroon juist inhield. Volgens hen was gezond: groenten, fruit, bessen, vette vis en onverzadigde vetzuren uit zuivel en smeerproducten. Worst, eieren, zoetigheden, frisdranken, zoute vis en verzadigde vetten uit zuivel waren de indicatoren voor een ongezond dieet.
De rol van genetica werd ook onderzocht. ApoE (e4-variant) is een risicofactor voor alzheimer, maar het risico wordt versterkt door het eten van verzadigde vetzuren. Door vis en onverzadigde oliën te eten kun je genetische vatbaarheid voor dementie wel degelijk terugdringen.
Klik hier om meer informatie te krijgen en voor het maken van een afspraak.