Nekklachten

Osteopathie bij nekklachten

Nekklachten kunnen voortkomen uit lokale problemen. Denk hierbij aan verhoogde spierspanning, slecht houding of verminderde mobiliteit van een wervel. Als het probleem lokaal ligt, moet het ook daar behandeld worden met zachte technieken. Manipulaties (kraken) is geen goede optie omdat er te veel kwetsbare weefsel liggen waarbij van buitenaf niet gezien kan worden hoe die er aan toe zijn. Manipulaties zijn ook niet noodzakelijk omdat er goede alternatieven zijn die zacht en veilig zijn om de nek te behandelen.

Nekklachten kunnen voortkomen uit een inactieve houding waardoor de bovenrug te veel gebogen gehouden wordt. Hierdoor moeten de spieren van de nek veel harder werken om het hoofd overeind te houden. Om de bovenrug weer mobiel te krijgen om deze rechtop te trainen kan een manipulatie hier goed werken en is veilig.

Nekklachten kunnen ook ontstaan via een aantal zenuwen die hoog in de nek ontspringen en uitwaaieren door het hele lichaam. Deze zenuwen voorzien de hersenen van informatie over orgaanfuncties en mobiliteit. Als er in het verloop van deze zenuwen problemen zijn, en die zijn vaak niet heel groot waardoor die niet echt opvallen, geeft dit verhoogde activiteit op de zenuwen. Als dit lang duurt, worden de gebieden binnen de wervelkolom overprikkeld waardoor ook de spierspanning toeneemt. Als dit lang genoeg duurt, kan dit klachten geven.

Klik hier om meer informatie te krijgen en voor het maken van een afspraak.