Hernia

Hernia

Hernia kan meerdere dingen betekenen. Een hernia kan verwijzen naar de lies of buik waar darmweefsel uitpuilt door de buikwand. Met hernia hier wordt de uitstulping van een tussenwervelschijf in de rug bedoelt: hernia nucleus pulposus (HNP).

Dit kan op verschillende niveaus in de wervelkolom ontstaan. Minder vaak in het deel van de borstwervels, vaker in de nek en nog vaker in de lumbale wervelkolom.

Er worden meerdere oorzaken genoemd voor het ontstaan van een hernia, zoals verkeerd tillen en slechte houding maar ook langdurige laaggradige ontsteking door bacteriën waardoor een tussenwervelschijf week wordt.

Een tussenwervelschijf kan wat uitpuilen waarbij druk op een zenuw ontstaat. Dit wordt ook wel bulging disc genoemd. In deze fase is er een grotere kans op volledig herstel. Een tussenwervelschijf kan ook uitscheuren waarbij er vaak forse pijn ontstaat met vaak ook veranderd gevoel of zelfs spierzwakte. Hierbij is herstel zeker mogelijk maar duurt vaak langer.

Een operatie kan een snelle verlichting geven maar hierbij kan littekenweefsel ontstaan wat dezelfde klachten geeft. Behandeling osteopathie is erop gericht mobiliteit en doorbloeding te verbeteren waardoor het lichaam beter in staat wordt de hernia op te ruimen.

Klik hier om meer informatie te krijgen en voor het maken van een afspraak.