Keel-, neus- en oorproblemen

Osteopathie bij keel-, neus- en oorproblemen

Keelproblemen

Problemen in het keelgebied kunnen zich uiten in het ontstoken zijn van de amandelen. De amandelen zijn een eerste barrière tegen infecties. Op het moment dat deze infectie bestreden wordt, zullen de amandelen zich vergroten. Soms blijven de amandelen vergroot doordat de kanaaltjes die zich in de amandelen bevinden verstopt raken.
Ook slikproblemen komen al bij zeer jonge kinderen voor. Het slikken wordt gestuurd vanuit een hersenzenuw die op nek/schedelbasis niveau ontspringt. Een verminderde beweeglijkheid van dit niveau kan invloed hebben op de zenuw waardoor het slikken bemoeilijkt wordt. Maar ook een verminderde beweeglijkheid in de structuren van de hals kunnen hier een bijdrage aan leveren.
Het controleren en behandelen van de structuren in keel, nek en halsgebied zorgen ervoor dat de functie van het gebied verbetert.

Neusproblemen

Irritatie van het neusslijmvlies kan door verschillende oorzaken ontstaan. Wanneer het lichaam van het kindje niet zelf in staat is dit op te lossen, kan er een handje geholpen worden door het mobiliseren de verschillende gezichtsbeenderen. Ook wordt onderzocht of er niet een onderliggende prikkeling vanuit bijvoorbeeld de darmen voor problemen zorgt.

Snurken kan ontstaan door een niet optimale beweeglijkheid van de aangezichtsbeenderen. Door deze met zachte technieken te mobiliseren, kan het snurken verdwijnen. Snurken kan ook ontstaan door vergroting van het neusweefsel als gevolg van chronische overprikkeling. Dan moet er gezocht worden naar de onderliggende oorzaak hiervan. Dit kan ook in het maag/darmsysteem liggen.

Oorproblemen

Terugkerende oorpijn, slecht horen, niet onder water willen zwemmen zijn problemen die mogelijk veroorzaakt worden doordat de buis van Eustachius niet makkelijk ventileert. Hierdoor kan ontstekingsvocht ophopen. Na de leeftijd van zeven jaar is er vaak een afname te zien in de frequentie van het optreden van een oorontsteking. Het is vanaf ongeveer deze leeftijd dat het verloop van de buis van Eustachius schuiner wordt, zodat er een betere afvoer plaatsvindt. Tot die tijd, of wanneer klachten niet verdwijnen, kan er geholpen worden door het weefsel voorzichtig te mobiliseren en onderliggende problematiek aan te pakken.

Klik hier om meer informatie te krijgen en voor het maken van een afspraak.