(Verborgen) Reflux

(Verborgen) Refluxklachten zijn complex en hebben vaak meerdere oorzaken. Een mogelijk overgevoelige reactie op voeding kan een factor zijn. Een andere mogelijke oorzaak van (verborgen) reflux is een overprikkeling van het maag- en darmsysteem. Dat kan een lokaal probleem zijn, bij de maag en/of darmen, maar kan ook komen door een verstoring in de aansturing van deze organen. De aansturing komt, onder andere, vanuit het centraal zenuwstelsel in de wervelkolom. Belangrijke aandachtspunten zijn hierbij de beweeglijkheid van de schedelbasis, de verschillende schedelbotstukken en de wervels van de nek en wervelkolom.

Belangrijke zenuwen die het maag- en darmsysteem beïnvloeden, komen vanuit gebieden in de nek. Bewegingsbeperking kan overprikkeling geven. (Probeer maar eens uren in de bioscoop of in een vliegtuig in de zelfde houding te zitten…..) Overprikkeling kan een verstoorde aansturing van het maag/darmsysteem geven. De osteopaat corrigeert met hele zachte technieken de beweeglijkheid van de schedelbasis, de schedelbotstukken en de nek waardoor de overprikkeling afneemt. Hierdoor wordt de spanning in de maag en darmen meer normaal waardoor (verborgen) reflux vermindert.

Daarnaast controleert de osteopaat de posities en beweeglijkheid van de verschillende organen en het middenrif. Het middenrif is een zeer belangrijke spier bij (verborgen) refluxklachten. Het middenrif vormt een gespierde afsluiting tussen de slokdarm en de maag. Een goede spanning op het middenrif is dus belangrijk voor het goed kunnen functioneren van de bovenste maagopening. De maaguitgang moet voldoende spanning hebben om af en toe melk door te laten in de twaalfvingerige darm. Bij te hoge spanning blijft de melk langer dan nodig in de maag en neemt de kans op (verborgen) reflux toe, bij voorbeeld bij het neerleggen in bed.

Verder moet ook de spanning van de gehele buikholte normaal zijn om de maag voldoende ruimte te geven om gevuld te zijn en niet leeg gedrukt te worden. Daarom ligt de oplossing soms in het behandelen van een opgeblazen buik. Hiervoor is soms probiotica nodig om de behandeling te ondersteunen en minder opbouw van lucht te hebben. De osteopaat zal hierover uitleg geven, wanneer dit aan de orde is.

Als de slokdarm te veel geïrriteerd is door maagzuur zal een baby uiteindelijk huilen bij elke hik of telkens bij het neerleggen. Voeding geeft vaak even wat demping maar al snel neemt onrust weer toe. Dan is het soms nodig maagzuurremming te overwegen. Dit moet in overleg met de huisarts of kinderarts. Vaak is dit maar enkele dagen/weken nodig waardoor de slokdarm de kans krijgt te genezen en een nieuwe slijmvlieslaag op te bouwen.

Klik hier om meer informatie te krijgen en voor het maken van een afspraak.