Reflux

Osteopathie bij reflux

Refluxklachten hebben niet altijd alleen met de voeding te maken. Een mogelijk overgevoelige reactie op voeding kan wel meespelen. Een andere mogelijke oorzaak van reflux is een overprikkeling van het maag- en darmsysteem door een verstoring in de aansturing door een deel van het zenuwstelsel. Een overprikkeling van de maag en darmen kan te maken hebben met een verstoring van de balans van het zenuwstelsel ten gevolge van mobiliteitsverlies in het lichaam. Belangrijke aandachtspunten zijn hierbij de beweeglijkheid van de schedelbasis, de verschillende schedelbotstukken en de wervels van de nek.

Zeer belangrijke zenuwen in verband met de spanning in het maag- en darmsysteem ontspringen in de nek. Bewegingsbeperking geeft overprikkeling. (Probeer maar eens uren in de bioscoop of in een vliegtuig in de zelfde houding te zitten…..) Overprikkeling veroorzaakt een verstoorde aansturing van het maag/darmsysteem. De osteopaat corrigeert met hele zachte technieken de beweeglijkheid van de schedelbasis, de schedelbotstukken en de nek en normaliseert hiermee de balans in het zenuwstelsel waardoor de overprikkeling afneemt.

Daarnaast controleert de osteopaat de posities en beweeglijkheid van de verschillende organen en het middenrif. Het middenrif is een zeer belangrijke spier bij refluxklachten. Het middenrif vormt een gespierde overgang tussen de slokdarm en de maag. Een goede spanning op het middenrif is dus belangrijk voor het goed kunnen functioneren van de bovenste maagopening.

Verder moet ook de spanning van de gehele buikholte normaal zijn om de maag voldoende ruimte te geven om gevuld te zijn. Daarom ligt de oplossing soms in het behandelen van een opgeblazen buik. Hiervoor is soms probiotica nodig om de behandeling te ondersteunen. De osteopaat zal hierover uitleg geven, wanneer dit aan de orde is.

Klik hier om meer informatie te krijgen en voor het maken van een afspraak.