Krampen

Darmkrampen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een mogelijk overgevoelige reactie op voeding kan meespelen. Dit kan het darmslijmvlies overprikkelen waarbij ontsteking ontstaat met pijn tot gevolg.

Het probleem kan ook zitten in de samenstelling van de darmflora. Dit zijn de bacteriën die bij iedereen in de darmen voorkomen in verschillende verhoudingen. De basisdarmflora krijgt een baby mee van de moeder tijdens de bevalling. Dit wordt aangevuld via borstvoeding. Het is bekend dat kindjes die geboren worden via keizersnede een andere darmflora hebben. Ook is de opbouw van darmflora anders wanneer er geen borstvoeding gegeven wordt. Uit onderzoek blijkt dat de darmflora uiteindelijk behoorlijk gelijk trekt, ongeacht de manier van geboorte en/of voeding, maar dit kan tot 9 maanden duren. Soms kan het zinvol zijn darmflora bij te geven. Dit zijn dan bacteriestammen waarvan bekend is dat die gunstige kenmerken hebben, zoals minder gasvorming en hulp bij vertering. Vaak is dit maar een beperkte periode nodig, tot de eigen darmflora voldoende ontwikkeld is.

Als een kindje pijn ervaart, bijvoorbeeld door krampen, ontstaat er steeds meer stress in het lijfje. Toename van stress geeft afname van doorbloeding van de darmen. Minder goede doorbloeding geeft minder goede spierfunctie van de darmen. De darmen worden minder goed in staat de voeding te kneden en te verteren. Door stress te verminderen en de buik te mobiliseren, neemt doorbloeding toe en nemen krampen af.

Naast lokale problemen, bij de darmen zelf, kan er ook een probleem in de aansturing van de darmen zijn. Spanning in de nek of wervelkolom kan ook invloed hebben op de spanning en doorbloeding van de darmen. Een osteopaat controleert daarom het hele lijfje van een kindje, op zoek naar afwijkende spanning.

Klik hier om meer informatie te krijgen en voor het maken van een afspraak.